De missie van Alii is om de beste medische kennis toegankelijk en toepasbaar te maken. Zo ontstaat passende zorg die optimaal aansluit bij de kenmerken en voorkeuren van de patiënt.
Bij Alii zijn we ervan overtuigd dat iedere zorgprofessional de beste zorg wil leveren. Goede zorg begint met uitvoering van de beste medische kennis. Die kennis leefde altijd voornamelijk in het brein van de zorgprofessional. Vanuit dat brein werd de kennis toegepast in de zorg. Medische kennis is tegenwoordig zo rijk, complex en veranderlijk, dat ze in haar volle omvang niet altijd meer past in, en toegepast kan worden via, het brein van de professional. Wij geloven dan ook dat het menselijk brein niet meer de enige plek kán zijn waar die kennis leeft.
Wij geloven dat er een kennisinfrastructuur nodig is om de beste zorg te bieden. Deze infrastructuur noemen wij een aanvullend geheugen. Dit geheugen kan preciezer en frequenter worden bijgewerkt. Het aanvullende geheugen met de beste medische kennis kan nauwkeurig omgezet worden in medisch handelen én makkelijker worden gedeeld tussen zorgprofessionals. Hierdoor ontstaat collectieve intelligentie en is het minder werk om kennis bij te houden.
Het Alii Platform is zo een infrastructuur voor medische kennis. Daarmee vormt Alii een digitaal verlengstuk van het eigen brein van de zorgprofessional. Door het werken met het Alii Platform komt er meer ruimte voor contact en afstemming met de patiënt en ontstaat betere zorg: juiste zorg op de juiste plek.
Aandacht voor de verandering in werkwijze
Een andere manier van omgaan met kennis, verandert ook de manier van werken. Dat kan even wennen zijn, zowel voor een instelling als geheel, als voor individuele professionals. Daarom zoeken we naar de beste manier om deze verandering samen met de gebruikers van Alii vorm te geven.
Alii werkt samen met verschillende partijen in de zorg, zoals ziekenhuizen, GGZ instellingen, wetenschappelijke verenigingen en andere partijen die toegankelijke en toepasbare kennis willen delen.
Alii ondersteunt door:
- Het structureren van kennis op basis van patiëntkenmerken en patiëntvoorkeuren, zodat duidelijk is wanneer je wat kunt doen, bij wie;
- het expliciet vastleggen van medische kennis in beslisregels, zodat het minder werk is om kennis bij te houden en eenvoudiger wordt om deze kennis te delen met andere instellingen;
- het helder visualiseren van beslisregels en processen in de vorm van interactieve stroomdiagrammen en beslismodellen, zodat het toepassen van kennis in de praktijk gemakkelijk is;
- de kennis en beslisregels vervolgens te integreren in het EPD zodat aanbevolen beleid op basis van patiëntgegevens direct wordt getoond. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan administratie.
- Het gestructureerd vastleggen van de keuzes van de behandelaar, zodat je kunt leren van elke patiënt.
De volgende video laat kort ziet hoe het platform werkt.
Erik-Jan Vlieger
Erik-Jan is de oprichter van Alii. Hij studeerde geneeskunde en natuurkunde en promoveerde in de Radiologie. Hij koos een ander pad en werd adviseur bij Plexus, een bureau voor zorgadvies. Als managing partner was hij medeverantwoordelijk voor de fusie met KPMG Zorg. Na drie jaar werkzaam te zijn geweest als directeur gezondheidszorg startte hij met Alii.
Erik-Jan richtte Alii op vanuit zijn passie om de zorg voor patiënten beter te maken. Hij schreef in 2018 het boek ‘Het nieuwe brein van dokter’ waarin hij uitlegt hoe zorgprofessionals optimaal gebruik kunnen maken van technologie om hun medische kennis up-to-date te houden en de beste zorg te blijven leveren aan patiënten.
Erik-Jan is via de Speakers Academy ook in te zetten als presentator of dagvoorzitter.
LinkedInFemke van der Voort
Femke richt zich binnen Alii op de GGZ markt. Na haar studie economie heeft ze meer dan 10 jaar ervaring opgedaan in diverse rollen binnen de zorgsector; bij de Nederlandse Zorgautoriteit, als adviseur KPMG Plexus en als manager bij ZorgDomein. Toen was Femke klaar om te ondernemen en op een vernieuwende manier de zorg efficiënter en duurzaam beter maken. Dat doen we bij Alii!
Het luisteren naar waar professionals, patiënten en de zorg in z’n algemeen echt behoefte aan hebben en het matchen van onze visie op kennis in de zorg aan deze behoefte, dat is waar Femke energie van krijgt. Naast haar werk trekt Femke er graag op uit, met haar gezin, de gezinshond en met vrienden en familie.
LinkedInRichard Osinga
Richard is binnen Alii verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het platform. De afgelopen twintig jaar heeft hij meerdere startups geleid. Hij is altijd bezig om de verbinding te zoeken tussen de techniek en de gebruiker, daarom zit hij ook graag aan tafel met klanten om uit de eerste hand te horen wat ze verwachten van een kennisplatform en samen te bedenken hoe Alii nog beter aan die verwachtingen kan voldoen.
In zijn vrije tijd schrijft Richard boeken. Zijn roman “Wie de Rechtvaardigen zoekt” werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs)
LinkedInMarijke van Olst
Marijke is sinds 1 oktober werkzaam bij Alii en verantwoordelijk voor de sales. Hiervoor heeft ze 20 jaar gewerkt binnen de geneesmiddelen industrie en diverse rollen binnen verschillende teams gehad. Gedurende haar loopbaan heeft ze altijd de dynamiek in de zorgwereld met interesse gevolgd. Ze is gedreven om met een relatie een gemeenschappelijke doelstelling te vinden: samen met de klant ervoor zorgen dat de patiënten de zorg krijgen die nodig is. En Alii kan hierin een grote rol hebben.
In haar vrije tijd is ze altijd te vinden bij haar gezin, familie of vrienden. Samen lief en leed delen onder het genot van een goede maaltijd. Een van haar grote hobby's is het maken van haar eigen kleding. Deze passie deelt ze met haar creatieve vriendinnen.
LinkedInErik van den Oever
Erik richt zich binnen Alii op de ziekenhuiszorg en is daarnaast nauw betrokken bij de technische productontwikkeling. Na zijn geneeskundestudie raakte Erik betrokken in de wereld van healthcare startups en is daarnaast ook nog adviseur bij KPMG plexus geweest. Erik houdt zich graag bezig met het kennisvraagstuk in de zorg en hoe we dit kunnen verbeteren.
Naast Alii heeft Erik een passie voor eten en drinken; hij is vaak terug te vinden in de keuken met een nieuw experiment en is een amateur wijnmaken en bierbrouwer. Tijdens de lunch maakt Erik graag experimentele tosti’s.
LinkedInBen Schrijver
Ben Schrijver is binnen Alii mede-verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het platform. Hij heeft een achtergrond als ontwikkelaar en ondernemer en is sinds 2015 werkzaam in de zorg ICT. Binnen de zorg heeft hij veel ervaring opgedaan met het realiseren van koppelingen. Hij is niet alleen geïnteresseerd in de techniek maar ook in de samenwerking waarmee koppelingen tot stand komen. Naast het koppelen houdt Ben zich als full-stack developer ook dagelijks bezig met het Alii platform naar een hoger technisch niveau tillen.
Buiten werktijd reist Ben graag de wereld over met zijn vrouw en wanneer hij niet op reis is, vind je hem regelmatig barbecuend op zijn balkon.
LinkedInCatalina Ene
Sinds november 2020 maakt Catalina deel uit van het technische team van Alii. Ze koppelt jeugdig enthousiasme, een opleiding in Computer Science en meerdere jaren werkervaring aan een sterke innovatieve drive. Catalina doet graag werk met een maatschappelijke impact en dat is waarom ze perfect past binnen het team en bij de missie van Alii om met behulp van technologie de zorg beter te maken.
Wanneer ze niet achter het scherm zit om software te schrijven brengt Catalina haar tijd het liefst door met haar gezin. Ze doet graag creatieve foto shoots met haar zoontje en ze trekt er vaak op uit om de Nederlandse natuur te ontdekken.
LinkedInIn 2020 heeft Alii een investering ontvangen van Healthy Capital. Healthy.Capital is een investeringsfonds met een focus op digital health. Samen met het netwerk van ondernemers die investeren in Healthy.Capital helpen zij veelbelovende bedrijven naar een volgend niveau te groeien.
Douwe Jippes, managing partner bij Healthy.Capital, stelt: ‘Healthy.Capital investeert in Alii vanwege de ontwikkeling van artificiële intelligentie in de zorg. Wij zien dat richtlijnen en zorgstandaarden op dit moment heel wisselend worden gebruikt. Alii heeft hét product om zorginstellingen in de nabije en verre toekomst een nog hogere kwaliteit van zorg te laten leveren. Tijdens de coronacrisis heeft Alii bijvoorbeeld een veel toegankelijker ic-beademings-protocol voor Covid-19 patiënten ontwikkeld. Dit is momenteel een veel geraadpleegd protocol op het platform.’
Wat betekent Alii nu precies en hoe spreek je het uit? Het is een vraag die we vaak horen. Om er eens en voor altijd mee af te rekenen volgt hier een uiteenzetting, en zelfs een audiofragment.
De naam Alii is afgeleid van de term "Et al." Wanneer een wetenschappelijk artikel gepubliceerd wordt en er zijn vele auteurs dan is het soms niet mogelijk alle mede-auteurs bij naam te noemen. Naar hen wordt dan verwezen met de term "Et al." kort voor "Et alii" wat betekent "en anderen".
Om de vraag te beantwoorden hoe je het uitspreekt hebben we Richard, zoon van een classica, gevraagd uit te leggen hoe het precies zit.